Kontrola higijenske ispravnosti vode za piće u školama koje su priključene na seoske vodovode

U saradnji sa Republičkom sanitarnom inspekcijom, nastavio je kontrolu higijenske ispravnosti vode za piće u školama koje se snabdevaju vodom iz lokalnih seoskih vodovoda. Uzeta su 13 uzoraka vode, od kojih su 9 bili iz škola opštine Babušnica, a 4 iz škola pirotske opštine. Svi uzorci vode bili su higijenski neispravni, pre svega zbog nedostatka rezidualnog hlora u vodi, jer se ni u jednom od pomenutih seoskih vodovoda voda ne hloriše. Seoski vodovodi su već duže vreme aktuelni problem u Srbiji, zbog nesprovođenja dezinfekcije vode, ali i zbog njenog diskontinualnog i nestručnog sprovođenja, pa voda za piće iz seoskih vodovoda pokazuje visok procenat fizičko-hemijske i bakteriološke neispravnosti. Na lošu higijensko-sanitarnu situaciju utiče i nepovoljno higijensko-sanitarno stanje vodnih objekata, što sve zajedno predstavlja značajan epidemiološki rizik za zdravlje dece i zaposlenih radnika. U cilju saniranja postojećeg higijensko-sanitarnog stanja i obezbeđenja higijenski ispravne vode za piće lokalnih seoskih vodovoda iz kojih se snabdevaju škole, ukazali smo na neophodnost kontinuirane dezinfekcije vode za piće, edukovanja osoblja za rad na sprovođenju dezinfekcije, vršenja redovne preventivne kontrole higijensko-sanitarnog stanja vodnih objekta, kao i redovne kontrole higijenske ispravnosti vode za piće. Treba razmotriti i mogućnost priključivanja školskog objekta na mreže najbližih vodovoda naselja koji su pod redovnom kontrolom.

Oktobra je izvršena i rutinska kontrola higijenske ispravnosti vode za piće iz centralnih, gradskih vodovoda u Pirotu (šest uzorkovanja mesečno po 11 uzoraka), Beloj Palanci (dva uzorkovanja mesečno po 4 uzorka) i Dimitrovgradu (dva uzorkovanja mesečno po 9 uzorka). Voda za piće svih gradskih vodovoda je zadovoljavajućeg kvaliteta.

Kampanja SZO i FAO Oktobar mesec pravilne ishrane

U okviru kampanje “Oktobar-mesec pravilne ishrane” koja se realizuje u celom svetu pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizije (SZO) i Svetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), sprovedene su brojne aktivnosti na zdravstvenom vaspitanju dece, ali i odraslih. Učenicima osmih razreda osnovnih škola u Pirotu održana su predavanja o pravilnoj ishrani. Slogan ovog meseca pravilne ishrane bio je “Poljoprivreda i multikulturalna saradnja” odnosno “Proizvodnja hrane-ishrana nekad i sad”.

U okviru pomenute kampanje, osnovci Pirota i Babnušnice učestvovali su na likovnom konkursu, pod sloganom “Proizvodnja hrane-ishrana nekad i sad”. Najuspešniji radovi predstavljeni su na izložbi postavljenoj u holu O.Š. ”8. septembar” 24.10. Dodela nagrada najuspešnijim radovima sprovedena je 27. oktobra u holu iste škole. Nagrađeno je 6 radova (tri nagrade i tri pohvale), i šest učenika dobilo je prigodne knjige i pribor za crtanje, kao i neke proizvode koji predstavljaju zdravu hranu.

Anketa učenika drugog razreda Gimnazije o ishrani

U okviru kampanje “Oktobar-mesec pravilne ishrane”, a u saradnji sa pedagogom i psihologom pirotske Gimnazije, sprovedena je anketa o tome kako se hrane učenici drugog razreda ove škole. U anketi je učestvovalo 132 učenika. Na postavljena pitanja u anketi učenici su dali sledeće odgovore:

1.  Koliko obroka imaš dnevno?
•  tri – 27.3%
•  četiri – 40.1%
•  pet – 28.8%
•  više od pet – 3%
•  dva – 0.8%

2.  Ako preskačeš obroke koji najčešće preskačeš?
•  doručak – 41.7%
•  ručak – 17.4%
•  večeru – 30.3%
•  ne preskačem – 10.6%

3.  Koji hleb koristiš u ishrani?
•  beli – 53.8%
•  integralni – 6.1%
•  i beli i integralni – 40.1%

4.  Koliko puta u toku dana jedeš voće?
•  jednom – 37.9%
•  dva-tri puta – 36.4%
•  više od tri puta – 24.2%
•  nikad – 1.5%

5.  Koliko puta u toku dana jedeš povrće?
•  jednom – 35.6%
•  dva-tri puta – 53%
•  više od tri puta – 10.6%
•  nikada – 0.8%

6.  Koliko puta nedeljno jedeš slatkiše (čokolade, keksovi, bombone, kolače, torte)?
•  jednom – 12.1%
•  dva-tri puta – 27.3%
•  više od tri puta – 60.6%

7.  Koliko puta nedeljno jedeš grickalice (čips, grisini, smoki, kikiriki)?
•  jednom – 18.2%
•  dva-tri puta – 15.1%
•  više od tri puta – 65.9%
•  ne jedem grickalice – 0.8%

8.  Koje meso uglavnom koristiš u ishrani?
•  teletinu – 7.6%
•  svinjetinu – 37.9%
•  ribu – 15.1%
•  piletinu – 28%
•  sve vrste mesa podjednako - 11.4%

9.  Koliko često u toku nedelje jedeš suhomesnate proizvode (kobasice, salame, mesne nareske, slaninu)?
•  jednom – 22.7%
•  dva-tri puta – 56.8%
•  svakog dana – 17.4%
•  ne jedem – 3.1%

10. Koliko jaja pojedeš u toku nedelje?
•  jedno – 22.7%
•  dva-tri – 44.7%
•  više od tri puta – 28.8%
•  nijedno – 3.8%

11. Koliko puta nedeljno jedeš ”brzu hranu” (pljeskavice, pomfrit, tostove, pice)?
•  jednom nedeljno – 30.3%
•  dva-tri puta nedeljno – 43.9%
•  svakog dana – 23.5%
•  ne jedu ”brzu hranu” – 2.3%

12.  Koliko puta u toku nedelje jedeš ribu?
•  jednom – 56.1%
•  dva puta – 18.9%
•  nijednom – 25%

13.  Piješ li često gazirane sokove?
•  da – 55.3%
•  ne – 44.7%

14.  Koje sokove češće piješ: prirodne ili gazirane?
•  prirodne sokove – 67.4%
•  gazirane sokove – 32.6%

15.  Koliko često u toku dana jedeš mlečne proizvode?
•  jednom – 23.5%
•  dva puta – 43.2%
•  tri i više puta – 32.6%
•  nikada – 0.7%

16.  Šta jedeš češće od mlečnih proizvoda:
•  mleko, jogurt, kiselo mleko – 78%
•  star sir, kačkavalj, pavlaka, kajmak – 22%

17.  Da li imaš normalnu telesnu težinu?
•  da – 74.2%
•  ne – 20.5%
•  možda, nadam se – 5.3%

Na osnovu dobijenih odgovora može se zaključiti da ispitivani učenici uglavnom preskaču najvažniji obrok u toku dana-doručak (41.7%). Samo 28.8% ispitanika ima pet obroka u toku dana, što čini pravilnu ishranu. Većina učenika 53.8% u ishrani koristi beli hleb, a samo 6.1% integralni koji se i preporučuje da bi ishrana bila pravilna. Dovoljnu količinu voća u toku dana konzumira 60.8%, povrća 63.6% učenika. Dva do tri jaja nedeljno, što je optimalna količina, koristi u ishrani 44.7% ispitanika. Slatkiši i grickalice se konzumiraju u toku nedelje u povećanim količinama, obzirom da se ne smatraju zdravim namirnicama, zbog toga što sadrže velike količine konzumnog, belog šećera, veliku količinu masnoća i veliku količinu soli (slatkiše 60.6% učesnika ankete jede tri i više puta nedeljno, a grickalice 65.9%). Većina učenika u ishrani koristi uglavnom svinjetinu, koja se ne preporučuje, a samo 15.1% uglavnom koristi ribu, koja se preporučuje da bi ishrana bila pravilna. Ribu uopšte ne konzumira 25% ispitanih, ali je ostali ipak koriste u zadovoljavajućoj količini ( jednom nedeljno 56.1%, a dva puta 18.9%). Za piletinu se opredelilo 28% ispitanika, što je takođe poželjna vrsta mesa u ishrani. Suhomesnati proizvodi, koje treba izbegavati, su takođe u čestoj upotrebi kod srednjoškolaca : 56.8% ispitanika ih konzumira dva-tri puta nedeljno, a 17.4% svakog dana. Isto je i sa ”brzom hranom”: dva-tri puta nedeljno je konzumira 43.9% učenika, a svakog dana 23.5%. Većina učenika (55.3%) često pije gazirane sokove koji se ne preporučuju u pravilnoj ishrani, ali se ipak češće opredeljuju za prirodne sokove (67.4%). Mlečne proizvode tri i više puta dnevno konzumira 32.6% učenika i to so preporučene količIne od strane SZO. Većina učenika konzumira mlečne proizvode sa manjim procentom mlelčne masti- 78%, što se takođepreporučuje (mlečni proizvod je dobar za zdravlje ako ima manje od 4%mm). Većina učenika (74.2%) se izjasnila da ima normalnu telesnu težinu.