1. DECEMBAR - SVETSKI AIDS DAN - „Popunimo prazninu u znanju, prevenciji i podršci osobama koje žive sa HIV-om“

(Informacija objavljena 01.12.2014.)
Svetski AIDS dan okuplja ljude širom sveta sa ciljem podizanja pozornosti u vezi HIV pandemije i demonstrira menunarodnu solidarnost. Ovaj dan predstavlja jedinstvenu priliku da predstavnici vlada, državnih institucija i javno zdravstvenih ustanova u saradnji sa ostalim partnerima informišu javnost o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i da podstaknu celokupnu društvenu zajednicu da svima obezbedi nediskriminatoran i neosunujući pristup adekvatnim uslugama iz domena prevencije HIV infekcije, kao i terapiji, nezi i podršci za osobe inficirane HIV-om.

više

Oktobar - Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

(Informacija objavljena 23.10.2014.)
Oktobar, mesec borbe protiv raka dojke, obeležava se u mnogim zemljama širom sveta kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti.

više

Saopštenje za javnost - EBOLA

(Informacija objavljena 14.10.2014.)
U Republici Srbiji u koordinaciji Ministarstva zdravlja prati se aktuelna epidemiološka situacija ebole u Zapadnoj Africi i redovno se sprovodi zdravstveni nadzor nad svim putnicima koji dolaze iz zemalja u kojima ima kolere, kuge, žute groznice, virusnih hemoragijskih groznica (gde spada i ebola) i malarije, radi praćenja njihovog zdravstvenog stanja (pod zdravstveni nadzor stavljaju se zdrave osobe). Prema raspoloživim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, kada su epidemije ebola virusnog oboljenja u Zapadnoj Africi proglašene epidemijama od međunarodno javnog značaja pod zdravstveni nadzor su od 8.8.2014. godine zaključno sa 5.10. stavljene 702 osobe na navedene bolesti, od toga su 92 lica iz zemalja u kojima ima ebole.

više

Saopštenje za javnost - U Srbiji potvrđen sezonski virus gripa A (H3N2)

(Informacija objavljena 14.10.2014.)
Kao osnovna mera prevencije preporučuje se vakcinacija raspoloživom vakcinom u Srbiji. Za sezonu gripa 2014-2015. godine obezbeneno je 235.091 doza vakcine (2920 doza za pirotski okrug). Vakcina dostupna u domovima zdravlja je inaktivisana, split vakcina, proizvonača Sanofi Pastera. Trovalentna (sezonska) vakcina pored tipa AH1N1 (A/California/7/2009 (H1N1)pdm09-like virus) virusa gripa, sadrži tipove AH3N2 (A/Texas/50/2012 (H3N2)-like virus) i B virusa gripa (B/Massachusetts/2/2012-like virus) u skladu sa preporukama SZO za severnu hemisferu i odluci EU za sezonu 2014/2015, a na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u cirkulaciji u prethodnoj sezoni na teritoriji severne hemisfere za koje se očekuje da mogu da izazovu kako sporadično, tako i epidemijsko javljanje u populaciji u sezoni 2014/2015.

više

Svetski dan srca, 29. septembar 2014 - "U srcu zdravlja"

(Informacija objavljena 06.10.2014.)
Ove godine Svetski dan srca obeležava se pod sloganom „U srcu zdravlja” i ima za cilj da istakne važnost globalnog pokreta. Ovogodišnji Svetski dan srca svojim porukama treba da pokrene svakog pojedinca na aktivnosti kojima bi zaštitio i očuvao svoje zdravlje, a istovremeno i da podstiče promene na nivou lokalne zajednice i društva.

više

28.jul - Svetski dan borbe protiv HEPATITIS-A

(Informacija objavljena 28.07.2014.)
Svake godine, 28. jula, obeležava se Dan borbe protiv Hepatitis-a i to u 180 zemalja sveta. Obeležavanje ovog dana ima za cilj da se povećaju svest i saznanja o ovim infekcijama, kao glavnim pretnjama globalnog zdravstva. Ovaj dan je odabran kao svetski dan Hepatitis-a u čast ronendana nobelovca prof. Baruch Samuel Blumberg-a, koji je otkrio virus Hepatitis-a B (HVB).

više

Leto je stiglo, čuvajte se krpelja

(Informacija objavljena 17.06.2014.)
Zaražavanje ljudi nastaje ubodom krpelja roda Ixodes koji su prenosioci ove bakterije, a kako nam stiže lepo vreme i češći boravak u prirodi, izloženost krpeljima i infekciji raste. Infekcija najčešće zahvata kožu, nervni sistem, zglobove i srce, ali mogu biti napadnuti i svi ostali organi i sistemi.

više

Svetski dan bez duvanskog dima 31. maj 2014.

(Informacija objavljena 29.05.2014.)
Svake godine, 31. maja, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i njeni partneri obeležavaju Svetski dan bez duvanskog dima, ističući zdravstvene rizike povezane sa korišćenjem duvana i zalažući se za primenu delotvornih mera za smanjenje upotrebe duvana. Krajnji cilj obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima je da doprinese zaštiti sadašnje i buduće generacije, ne samo od razornih posledica po zdravlje, nego i od društvenih, ekoloških i ekonomskih loših posledica upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu.

više